HOIVANANTAJAN PÄIVÄKIRJA: Hoivanantajana aaltojen välissä

Liikkumista ja sosiaalista kanssakäymistä mullistanut koronavirus ajoi osan riskiryhmiin kuuluvista asiakkaista perumaan keväällä sovitut hoivanantajan käynnit ei-pakollisten kontaktien välttämiseksi. Kaikille avun järjestäminen lähipiiristä ei kuitenkaan ollut mahdollista, joten tarvittiin ohjeet TURVAkohtaamista varten:

hoivanantajalle hengityssuojain,

riittävä välimatka asiakkaaseen,

vältetään tarpeetonta fyysistä kosketusta,

tarkkuus käsihygienian ja pientenkin flunssaoireiden suhteen.

Hoivanantajat ovat mahdollisuuksien mukaan uhmanneet pelkoja ja kulkeneet kodeissa auttamistyössä kaiken kevättä ja kesää. Siinäkin vaiheessa, kun tilanne rauhoittui ja päivittäiset tartuntaluvut jäivät usein jo alle kymmenen, asiakkaiden luo mentiin kunnioittava varovaisuus edellä. Hoivanantajat liikkuivat hengityssuojaimin varustautuneina silloinkin, kun suuri osa suomalaisista oli jo palaillut lähes normaaliin elämään ja liikkui huoletta ihmisten ilmoilla.

Piiloon jääviä hymyjä – ja turvaa

Yllätin itseni ajattelemasta, että ikään kuin työni tuntuisi tärkeämmältä, kun teen sitä maski kasvoilla. Aivan kuin olisimme taistelussa: rohkeina rintamalla, varustautuneina pahimpaan, näkymätöntä, mikroskooppisen pientä vihollista vastaan. Taistelumme on sitä, että autamme olosuhteista huolimatta, olemme liikkeellä, emme jätä yksin. Taistelemme myös asiakkaan turvallisuudentunteen puolesta. Maski on yhtä aikaa rohkeuden mahdollistava suojaväline sekä näkyvä rohkeuden symboli kasvoilla.

Kaikki asiakkaat eivät maskeista pidä. Ne haittaavat jutteluamme. Puhettani ei aina kuulla maskin takaa, etenkään kävelyillä, liikenteen melussa. Tukena ei myöskään ole huuliltalukua, joka voi olla varsin tärkeä apu seniorille. Keskikesällä jotkut mielsivät maskit jopa liioitteluksi – aikana, jolloin toinen aalto tuntui kaukaiselta ja mahdollisesti toteutumattomiin jäävältä uhkalta.

Omassa ajattelussani huomasin, että maskit korostavat tärkeän työvälineeni, hymyn, merkitystä. Hymy jää maskin taa piiloon, silloinkin, kun olisi tärkeää kuunnella ja viestittää kaikin mahdollisin keinoin myötätuntoa. Usein hymy edeltää lämpimiä sanoja, jotka vasta järjestyvät mielessä. Jos oltaisiin piirtämässäni hoivanantaja-sarjakuvassa, hymy saisi ehdottomasti aivan oman ruutunsa, ja sen paikka olisi puhekuplaruudun edellä. Ensin piilohymyt turhauttivat, kunnes ymmärsin, että kun myötäelämisen lämpö läikkyy koko kehossa, hymy ulottuu silmiin asti ja näkyy maskin yli.

Hoivanantaja, Johanna

Comments

  1. Aivan niin, se niin tärkeä hymy näkyy onneksi myös silmistä !

  2. On tärkeätä voida hyvin niin henkisesti KUIN fyysisestikin. Kuinka vanhakesi tulet ja kuinka tulet vanhenemaan riippuu paljoti itestäsi ja elintavoistasi. Olet nuori.

  3. Hei kysyisin mistä tälläisen hoivanantajan saa omille vanhemmilleen? Minun vanhemmat asuu Vantaalla ja ise asun Karkkilassa. Olen ollut vanhuspalveluun yhteydessä myös seniori sosiaalityön tekijöihin. Ainut mitä äitilleni esim. Sain oli ruokapalvelu mutta se oli niin kallis ettei siihen eläkeläisillä ole varaa. Äitiäni käytiin kyllä pesemässä mutta hän on perunut ne käynnit. Mutta olisi hyvä että vanhemmillani kävisi joku esim. Asioimassa ja vähän esim. Siivoamassa. Mutta onko niin että kaikki tämä maksaa niin kuin vanhuspalvelu ja sosiaalista huollossa Vantaalla? Kun ei vanhemmillani ole kuitenkaan varaa maksaa kalliita hintoja näistä. Olen heistä niin huolissani. Minullakaan ei ole mahdollisuutta täältä asti heitä käydä esim. Viikottain edes katsomassa työtön kun olen itsekin..

    1. Hei Arja,

      Kunnan tarjoaman palvelun lisäksi yksityiset toimijat tarjoavat palvelua ikäihmisille. Esimerkiksi Kotona Asuen Seniorihoivan kautta voimme tarjota Äidillesi juuri hänen tarpeisiinsa räätälöityä yksilöllistä palvelua ja juuri sen verran kuin on tarve. Palvelu voi olla esimerkiksi henkilökohtaista apua kuten avustamista peseytymisessä, avustamista arjen askareissa, asiointiapua, ruuanlaittoapua, seuraa ulkoiluun jne. Palvelu on maksullista, mutta on hyvä huomioida, että siitä saa myös verotuksessa kotitalousvähennyksen, joka on 40 %. Kannattaa myös kysyä Kelalta onko mahdollisuus hoitotukeen. Suosittelen, että olet yhteydessä toimistollemme, niin kerromme lisää ja yksityiskohtaisemmin eri mahdollisuuksista turvaamaan vanhempiesi arkea. Pääkaupunkiseudun toimipisteen puhelin on 010 841 7400. Myös yrityksen sivuilla voi tutustua lisää KotonaAsuen.fi

  4. Kotihoiva on ilmeisesti ainoa maksu jossa lasketaan molempien eläkkeet yhteen ja siitä lasketaan maksu, vaikka vain toinen on hoivan tarpeessa. Saimme Koivukylän kotihoivasta aivan uskomattoman hyvää palvelua. Omaishoidon tuki auttoi maksussa. Kotihoiva tekee arvokasta työtä, kun mahdollistaa kotihoidon vaihtoehtona laitoshoidolle. Suurkiitos.

  5. Kotihoiva on ilmeisesti ainoa maksu jossa lasketaan molempien eläkkeet yhteen ja siitä lasketaan maksu, vaikka vain toinen on hoivan tarpeessa. Saimme Koivukylän kotihoivasta aivan uskomattoman hyvää palvelua. Omaishoidon tuki auttoi maksussa. Kotihoiva tekee arvokasta työtä, kun mahdollistaa kotihoidon vaihtoehtona laitoshoidolle. Suurkiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *